Ogólna koncepcja diety ketogenicznej
Budulec energetyczny
Założeniem diety ketogenicznej jest wykorzystanie tłuszczu jako głównego źródła energii. Sprzyja temu sposób odżywiania przejawiający się w nstępującej hierarchii produktów:
- duża ilość tłuszczów
- średnia ilość białka
- niewielka ilość węglowodanów.
Korzyści zdrowotne
Pierwotnie dieta ketogeniaczna miała służyć w terapii zaburzeń spektrum neurologicznego, kardiologicznego i otyłości. Dzisiaj wiele osób stosuje ją, ponieważ po prostu służy ich lepszemu samopoczuciu, regulując metabolizm i usprawniając ogólną wydajność fizyczną.
Częstym mitem jest wzrost poziomu cholesterolu, który szkodzi zdrowiu. To nieprawda, dzięki tej diecie osiągamy właściwy poziom odpowiedniego cholesterolu (cholesterol HDL), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania pracy serca, a także mózgu
Innym mitem jest wzrost masy ciała od tłuszczu. To też nieprawda. Poziom cukru, który w większości odpowiedzialny jest za otyłość, dzięki tej diecie wyrównuje się, a jednocześnie opada poziom trójglicerydów wykorzystywanych przez organizm do budowania tkanki tłuszczowej.
Składniki odżywcze w diecie ketogennej
Podstawowe zasady doboru żywienia
Istnieje wiele stron internetowych o odchudzaniu, na których można znaleźć szczegółowe wytyczne co do diety ketogenicznej, ja na przykład https://dietetyk.edu.pl , jednak bardzo ważne jest trzymanie się ściśle określonych zasad.
Docelowy stan organizmu po zastosowaniu tej diety, zwany ketozą odżywczą, uzyskuje się uwzglęniając w jadłospisie następujące wytyczne i proporcje kaloryczne:
– 60% – 90% tłuszczów, podczas gdy niezalecanych jest większość olejów oraz margaryna
– 15% – 20% białka, które czerpiemy głównie z mięs, z których zalecany jest każdy rodzaj, nawet tłusta wieprzowina
– 0% – 15% węglowodany, w tym raczej unikać cukrów wszelkiego rodzaju
Bardzo ważne jest ścisłe trzymanie się proporcji węglowodanów, ponieważ tylko przy powyższym poziomie organizm jest w stanie produkować ketony. Inaczej poziom cukru we krwii uniemożliwie ich produkcję.
Przepisy diety ketogenicznej
Na diecie ketogenicznej można skontruować wiele sycących, a także zapewniających zrównoważony bilans kaloryczny, przepisów.
Przepisy diety ketogenicznej mogą zawierać wszystkie typy mięs, ryby i owoce morza, jaja i warzywa. Można przygotować sosy i zupy, które są świetnym kumulatorem tłuszczu. W szczególności do zup można tanim kosztem użyć tłuszczu, na użycie którego nie ma pomysłu w innych potrawach. Stosuje się nie tylko buliony, ale także zupy kremy.
Jako że warzywa są często stosowanym składnikiem w tej diecie, można sporządzać również sałatki, do których wolno używać majonezu, oleju lub śmietany.
W jadłospisie oczywiście nie może zabraknąć mięsa. Warto wybierać to nieprzetworzone, surowe i unikać smażenia na olej słonecznikowym, na którym często klasycznie smażymy schabowe.
Podsumowując dieta ketogeniczna polega na odpowiednim balansie między węglowodanami, białkiem i tłuszczem. Służy zdrowiu, dobremu samopoczuciu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.